HomeKajakBikeHike

FotoalbumNieuws & MediaLinksOver OS

 

    Zoektocht naar de Grote Vuurvlinder (Deel 1)

 

Je kunt op een afbeelding klikken voor een vergroting. 

 

Al een aantal keren is Raymond met me mee geweest op kajaktochten. Hij is een groot liefhebber van alles wat in de natuur voorkomt. Ondertussen heb ik de term "hobbyoloog" voor hem bedacht. Zodra hij in de natuur is hangt de camera om z'n nek. In de kajak blijft fotograferen altijd een uitdaging maar toch weet hij altijd wel wat moois vast te leggen.
Tijdens een tocht vorig jaar in De Weerribben spotten we toevallig de Grote Vuurvlinder. Deze zeer zeldzame vlinder komt alleen hier in De Weerribben voor en nergens anders ter wereld. Het exemplaar dat we tegen komen is aan het einde van z'n levenscyclus. Behalve zeldzaam is deze prachtige vlinder ook maar een korte tijd waar te nemen. We spreken af dat we dit jaar gaan proberen de Vuurvlinder te volgen van rups naar pop en natuurlijk naar het uitvliegen als vlinder. 

We dumpen de kajaks aan de Hoogeweg in Ossenzijl in het water en gaan onderweg.

 

 

Doel is uit te kijken naar waterzuring. De rups van onze vlinder heeft deze plant nodig om te overleven. Gelukkig staan er veel van deze planten aan de oevers van het laagveenmoeras dat De Weerribben rijk is. En al snel is het bingo! 

 

Rups Grote Vuurvlinder

 

 

We vinden een paar prachtige rupsen en zelfs al een pop ook. Heel voorzichtig probeert Raymond de camera in de juiste positie te krijgen.

 

 

Pop Grote Vuurvlinder

In de kajak is het nu best even lastig fotograferen maar zonder dit vaartuig hadden we dit ook niet ontdekt. De camera draait op volle toeren. Na de fotosessie vinden we nog een paar rupsen maar veel zijn het er niet. Toch zijn we enthousiast over wat we hebben gezien.

We trekken de kajaks op het vaste land en houden even een koffiebreak. De beentjes moeten ook af en toe gestrekt worden.

 

Even de beentjes strekken

 

 

Je kunt de onderwaterwereld goed zien 

 

We overleggen even en besluiten dan koers te zetten naar een gebied met trilveen. Daar is het water in de doodlopende delen kraakhelder. Je kunt de onderwaterwereld goed zien. De vissen schieten weg tussen de waterplanten. Maar boven water is het ook prachtig. Gele plomp, waterlelies, kikkerbeet, krabbenscheer, munt, etc.... Teveel om op te noemen. Een prachtige rietorchis valt direct op.

 

Maar wat het meest opvalt is de wereld van de libellen. We komen terecht in een oorlogsgebied. Libellen vechten om hun territorium te verdedigen, om te kunnen paren en om te kunnen overleven.

 

Bruine Korenbout (Man)

 

Paring Bruine Korenbouten

 

We zien zien exemplaren die een verdrinkingsdood ondergaan, oververhit of doodvermoeid op het blad van de waterplanten proberen te herstellen.

 

Vroege Glazenmaker (Gered van verdrinkingsdood)

 

Raymond redt een libellenleven

 

Smaragdlibel

 

Zelfs onze kajaks worden gebruikt als rustpunt. En weer draait de camera er op los.

Langzaam sturen we de kajaks langs de oevers om niks te missen van wat dit prachtige gebeid heeft te bieden. We spotten de Grote Gerande Oeverspin. Deze kan een spanwijdte bereiken van meer dan acht centimeter bereiken en is daarmee de grootste spin van Nederland. Deze grote jongen kan bijten en giftige reacties veroorzaken die zeer ernstig kunnen zijn. We laten hem wel met rust. Alleen een foto is genoeg.

 

We spotten een rups die later zal uitvliegen als Rietvink. De rups wordt ook wel "Drinker" genoemd omdat deze gek is op dauwdruppels.

We varen verder. Een purperreiger vliegt een paar keer voor ons uit. Die zie je ook niet elke dag. Deze prachtige vogel is alleen in de zomer in ons land. Het lukt niet om deze met de camera vast te leggen. "De volgende keer" roep ik naar Raymond.
Inmiddels zijn we bijna acht uur onderweg met de kajak. Ons achterwerk is inmiddels van hout van het lange zitten. Als we uit de kajaks klimmen moeten we eerst maar even "rekken en strekken". 

 

De kajaks gaan weer op de trailer en wachten op het volgende avontuur. We sluiten de af met een heerlijke maaltijd in een restaurant. Wat een prachtige dag 

 

Gevlekte Rietorchis

 

Vroege Glazenmaker (Vrouw)

 

Sierlijke Witsnuitlibel (Man)

 

Sierlijke Witsnuitlibel (Man)

 

Grote Gerande Oeverspin

 

Rietvink

 

 

 

 

 

Foto's: Raymond Swart & Ton Mollenkamp

Tekst: Ton Mollenkamp (Webmaster)

 

Meer informatie:

Vlinderstichting

Kenniscentrum Insecten  

 


© Outdoor Support